Äkta hästkraft för Svenska Ridsportförbundet

Varje dag i stallet möts tusentals människor med helt olika historier runt en gemensam nämnare. Hästen. Nu behövdes en ny kostym för anrika Svenska Ridsportförbundet som organiserar Sveriges hästälskare.

Uppdraget

Svenska Ridsportförbundet är en medlems- och intresseorganisation för ridsporten i Sverige. Uppdraget är att främja ridning och körning som motion, folksport och tävlingsidrott – för alla, hela livet. Tio olika grenar finns representerade hos förbundet, varav de tre största är hoppning, dressyr och fälttävlan.

Kate fick i uppdrag att ta fram en ny varumärkesplattform som tydligt och enkelt beskriver förbundets vision, uppdrag, målgrupper, värdegrund och personlighet. Samtidigt gjorde vi en tonalitetsmanual som är en praktisk handledning för den som skriver och publicerar, allt för att ge en enhetlig ton och röst i alla kanaler. Där finns checklistor för ett inkluderande språk och en rak kommunikation, anpassad efter kanalerna. Därefter tog Kate fram en ny grafisk profil som skulle vara både rätt i tiden och långsiktigt hållbar, och kännas äkta, stilig och sportig. 

Arbetet med en grafisk manual, mallar och en ny webb pågår fortfarande.

Processen

Målet var att uppnå ett sammanhållet uttryck i allt från värdegrund och tonalitet till design och bildspråk. Den visuella identiteten skulle ge snabb igenkänning och skapa stolthet och sammanhållning inom sporten. Utmaningen var – och är – att fånga bredden i ett förbund med medlemmar i åldern 3 till 100 år som är allt från nybörjare till elitryttare, och det inom tio olika grenar. Det strategiska arbetet och förankringen var därför relativt omfattande. Den nya designen kommer att rullas ut stegvis i organisationen under flera års tid.

Resultatet

Den nya grafisk profilen är färgstark och energisk – den utstrålar den passion och hästkraft som finns i sporten. Typografin är en kombination av sportig och klassiskt elegant för att både fånga in förbundets hundraåriga tradition och framåtanda. Uttrycket är varmt, vänligt och inkluderande – precis som hästen själv. Bildspråket är äkta och nära och speglar både en tuff och krävande ridsport och ett engagerat föreningsliv i världsklass.

Om kunden

I över hundra år har Svenska Ridsportförbundet arbetat för att ta till vara hästkraften och utveckla svensk ridsport. Idag är den en av Sveriges största idrotter, den näst största ungdomsidrotten och en engagerad folkrörelse, där hästen är hjälten. Ridsportförbundet består av 900 ideella föreningar över hela landet med 150 000 medlemmar.

Varumärkesarbete Ridsportförbundet
Svenska ridsportförbundet, varumärke, design
Svenska ridsportförbundet, varumärke, design
Svenska ridsportförbundet, varumärke, design. Trygg i stallet.
Svenska ridsportförbundet, varumärke, design. Trygg i stallet.
Svenska ridsportförbundet, varumärke, design. Trygg i stallet.
Svenska ridsportförbundet, varumärke, design. Trygg i stallet.

 

 

Våra case

Här kan du se ett urval av våra senaste projekt och en del av de kunder vi har haft nöjet att få jobba med.